Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Историски хумор и забава

Go down

Историски хумор и забава Empty Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Пон Фед 13 2017, 20:29

во таа тема ке постирам постинги од други форуми со мои коментари ако сакаjте веруваjте но тоа ми е многу смешноSmile
Еве тука еден Кариес од Каjгана шо пишува:
царството не се викало “Самоилово царство“ туку “Македонско царство“ (некој намерно ги уништил / прикрил доказите за тоа).
А некои подоцна (за да го избегнат терминот “Македонско“) истото го викаат “Словенско царство“ (откако се појавиле во литературата “Словени“ - пред тоа не биле такви познати).

Tака значи во византиските документи пише барем 200 пати Бугарско царство и Самуил бугарски цар но се пак синот на братот му jа оставил проклетата плоча дека е напишал следново " Ja Иван владислав цар и самдржец сум Бугарин родом" Smile
Како доказ за тие очигледно антимакедонистки тензии на византиjа таа нарекува потоа и областа Тема Бугариjа на што ваквите како кариес имат  се разбира  и "обjаснение"- "бугарин не значело бугарин" pirat

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Пон Фед 13 2017, 20:40

Да додадам и дека овие  глупости како целостност немаат подржуванjе и од ниту еден познат историчар надвор од Вардарска Македониjа.Во смисла целостна творба за внатрешна потреба.Самуил како се разбира е едне неуспешен и доста слаб воjсководец. После него Бугариja за близо 200 години е под византиjска власт. Даже некои пишуват и робство ама тоа не е верно. Василиj практично остава истата уредба на државата на поекето места со истите управници.При еден од неговите наследници коj што увеличил даноците се случува и востанието кое не е неуспешно псевдовостание како априлското и  илинденското а вистинско востание со вистинска голема битка во коjа византиjците претрпеват пораз.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Пон Фед 13 2017, 21:23

Е добро де кажи ми како еден влав кој е роден во османлиска империја му дошло да има бугарско чувство.Најди ми барем уште еден пример било каде при што влав кој е роден и живее во една држава да гаи чувства на припадност на друга држава.Тие се секогаш лојални кон државата каде што се родени и живеат.
Кога еден влав бил приморан да напише наменски песни тогаш зошто да не и еден куп македонски дејци.

Глуп удбашки номер- кога некоj некогашп се декларирал бугарин тоj мора да е наjмалку влавSmile Даже и Иван Mихаjлов за македонистите е влавSmile

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Пон Фед 13 2017, 22:51

Здравко напиша:.Самуил како се разбира е едне неуспешен и доста слаб воjсководец. После него Бугариja за близо 200 години е под византиjска власт. .
Можеби не толку слаб но и глупав.Не си осигурува соJузници. византиjците плакjат на секакви и унгарци и срби и хрвати да го ослабат.Всушност грешката е уште на Симеон. кога србите и албанците беа вклучени во бугариjа тоj наместо еднаш засекогаш да ги уништи до последниот и потоа и хрватите и да направи голема и мокна држава и да нема коj византиjците да поткупат со пари да го нападне во грб. Не он тргна директно кон цариград и само стигна пред дуварите па наназад. Треба мисла бе! Не треба да се заборави дека можеше и жив грк да не остави се до цариград ама  пуста милост....А Василиj не покажа милост.Извади им очите како на глувци.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Пон Фед 13 2017, 23:12

Всушност тие разправи околу овоj губитнички цар па и спомениците во скопие и како контрапункт и во софияjа се малоумна работа. На едните им требаше некаков "континуитет" па ajде ппонеже Самуил владеал со престолнина во денешна Вардарска Македониjа и аjде бил голема работа. А он владеал од таму пошто византиjците презимат престолнината во Преслав после послабуванjето кое го прават не други а "приjателите " руси.И шо-Самуил губитникот има голем споменик во софиjа а Крум дека му одреза главата на византиjскиот император и ако не беше злоупотребувал со вино имаше реални шанси да го преземе Цариград нема ваков споменик.Ваква е "науката" историjа -чиста курва на политичката конjунктура.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Вто Фед 14 2017, 13:09

jino напиша: ↑
А коj го викал македонско.
По времето на Самуил област Македонија била на сосема друго место не е ли така?
На кое друго место?!? Во Азија?
Македонија била целиот балкански полуостров. Ако наместо целиот полуостров да го нарекуваш Македонија, ти го нарекуваш само еден дел од него и притоа го “шеташ“ делот лево десно - каде е тука грешката? Тоа е исто како во една куќа кујната (која првобитно ја завземала целата куќа, па некој одлучил дека не му треба толкава кујна, па ја намалил на една просторија) на пример да ја преместуваш во различни простории - дали тоа е различна куќа? Дали кујната си ја преместил на друга адреса и во туѓа куќа? Не... Куќата е истата само различни простории од таа куќа се нарекувани “кујна“ во различен период од живеењето во таа куќа.
Понекогаш на глупави луѓе мораш сликовито да им објаснуваш...

Еве го кариес од каjгана познат идиот.Он кутриот не знае дека тогаш Македониjа се нарекувала една област каj Цариград и за тоа Василj 2 бил нарекуван Македонец.Но националистичките глупаци зборуват само со термиини " одсекогаш, засекогаш, сите, ниеден".

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Вто Фед 14 2017, 13:15

Сега ми е јасно зошто Бугарите, Грците, и Албанците имаат толкава поддршка од запад, а ние и Србите не.
Сите тие се соплеменици на Хазарите (јазикот на Хазарите претпоставувам треба да го бараме во групата на варијации на семитските и асирските јазици - (х)азари = асири).
Бидејќите хазарските еврејски фамилии владеат со светот и финансиите, затоа и ги подржуваат своите соплеменици Грците (семитско племе), Бугарите (штом се исти со јазик тогаш се и етнички сродни), и Албанците (нивното потекло од Кавказ - што значи дека се и некако етнички блиски со Хазарите).
Значи ние сме окружени со држави - хазарски чеда... Ни ја узурпирале историјата, територијата, вршеле етничко чистење и геноцид и на никого не одговараат, а ние не смееме ниту да се браниме....

Еве го истиот Кариес познат србоман.Сега освен татар сум и евреин. тоа всушност обjаснува зошто бугариj ги не даде евреите на хитлер. Македонците како сосема друг етнос ги дадоа нивните евреи Laughing

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Вто Фед 14 2017, 13:19

Скалила (басамак - скалило). Најверојатно турски израз, но и не мора да е така, затоа што “бас“ е “ниско“, а “мак“ е “високо“ па според тоа “басамак“ би значело “од ниско кон високо“. Што има логика... Smile
Мислам дека претходно веќе беше елабориран овој збор.

Кариес надминува сам себеSmileНа коj диjалект мак е високо? Гевгелиjски? Very Happy Very Happy

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Вто Фед 14 2017, 13:30

Архивите на Турција како наследничката на Отоманската Империја располагаат со преголема документација за историската вистина и за Македонија и за Грција. Кај нас тие датотеки речиси воопшто и не се истражуваат. Не располагавме ниту создававме кадар кој знае турски, воопшто пак да чита турски со арапско писмо, пред воведувањето на латиницата.
Добро утро пиjаници Laughing Понатаму истиот пишува:
поред турските архиви, турскиот Генералштаб располага со фрапантни податоци за масовен егзодус на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, присилно протерани во Бугарија.

Протерани Македонци од Егејскиот дел на Македонија по населени места: Кукуш 18.989, Серес 11.404, Зрнево 11.223, Демир Хисар 10.576, Сланик 7.285, Вардарски долен дел 7.257, Герман 5.195, Драма 4.233, Кесри 3.577, Селаник 1.782, Лерин 1.676, Лагадин 1.581, Зенес 1.442, Меглен 1.233, Воден 449, Кавала 381, Нигри 326, Бер 114, Ѓунеи 285 итн.

Според податоци, само во периодот од 1913 до 1928 година од Македонија биле присилно раселени 86.582 Македонци во Бугарија, а на нивните огништа доселени Египќани, Евреи и Власи

Учи татарски педеру лесно е не ти треба арапскиSmileНа чиста кирилица можеш да разбереш и каде се доселени тие макЕдонци во Бугриjа. Вистината е малку тажна, нивните "сонародници" во Пиринска  Македониjа не ги сакаат па со Заем шо го плакjат сите Бугари тие се разселени, дадена им е земja и се им направени куки по цела БугариJа. Естествено со една единствена гнасна цел. Да бидат асимилирани од татарите. Нема врска тоа шо нивниот jазик по изговор многу поеке напоменува бугарскиот книжевен одколку современиот македонски. Понекогаш скопjанец го не разбирам шо говори ама ако го напише и го разбирамSmile

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Гостин Вто Фед 14 2017, 18:59Ако Илинден славиме со Бугарите, 11 Октомври ќе славиме со Германците и Италијанците?
Во склад со модерните европски вредности предлагам Македонија да организира заедничко одбележување на македонскиот национален празник Илинден 1903 – 1944 со Турција, а македонскиот празник по повод антифашистичкото востание на 11 Октомври да се одбележи заедно со Германија, Италија и Бугарија.

Шо шо? Зошто да се слави илинден со антички фироми? А шо било на 11 октомври?Фалангата од 15 селанци комунjари ги избркала германците и бугарите од Светите фиромски места? Боже каква мака Sad

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Историски хумор и забава Empty Re: Историски хумор и забава

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот