ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
+7
Delta
TRAJCHE
Luxor
Teo
IVA
osa
reiter
11 posters
Страна 5 of 5
Страна 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Џемчево не требаше да биде овде, ова не е за интересни рецепти..ја утнав работата..ако можете преместете ја во соодветно шпајзче.
_________________
Не излегувам на референдум
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Eve interesen recept.
Ручек од само 50 денари: Сите состојки ги имете во кујна, а толку е вкусен што ќе го подготвувате постојано
Во секое домаќинство во секој момент ги има овие три намирници – компири, кромид и јајца. И ако мислите дека од овие состојки не може да се направи специјалитет, се лажете!
Ви донесуваме рецепт за традиционална шпанска тортиља, која се подготвува брзо и лесно, и најдобро – максимално заштедува во домашниот буџет.
Состојки: 4 компири, 1 главица кромид, 4 јајца, масло, сол, бибер
Начин на подготовка:
Излупете ги компирите и исечкајте ги на ситни коцки.
Во тава намастете масло колку да го прекрие дното и загрејте, а потоа ставете кромид и компири. Динстајте додека компирите не омекнат, а кромидот не потемни. Тргнете од рингла и исцедете го маслото, но не го фрлајте.
Јајцата разматете ги во кајгана, а потоа додајте ја смесата од компири и кромид и добро измешајте.
Во тавата повторно ставете го маслото на кое сте ги пржеле компирите и загрејте го, па ставете во смесата од јајца, компири и кромид. Зачинете со сол и бибер по вкус. Оставете да се пржи на тивок оган, задолжително без мешање.
Тавата прекријте ја со чинија, па свртете ја така што сега веќе формираната тортиља ќе остане на чинија, а потоа вратете во тава, како би ја испекле и другата страна.
Исечете на триаголни парчиња и послужете ја топла.
Добар апетит!
https://centar.mk/blog/2018/09/04/ruchek-od-samo-50-denari-site-sostojki-gi-imete-vo-kujna-a-tolku-e-vkusen-shto-ke-go-podgotvuvate-postojano/
Ручек од само 50 денари: Сите состојки ги имете во кујна, а толку е вкусен што ќе го подготвувате постојано
Во секое домаќинство во секој момент ги има овие три намирници – компири, кромид и јајца. И ако мислите дека од овие состојки не може да се направи специјалитет, се лажете!
Ви донесуваме рецепт за традиционална шпанска тортиља, која се подготвува брзо и лесно, и најдобро – максимално заштедува во домашниот буџет.
Состојки: 4 компири, 1 главица кромид, 4 јајца, масло, сол, бибер
Начин на подготовка:
Излупете ги компирите и исечкајте ги на ситни коцки.
Во тава намастете масло колку да го прекрие дното и загрејте, а потоа ставете кромид и компири. Динстајте додека компирите не омекнат, а кромидот не потемни. Тргнете од рингла и исцедете го маслото, но не го фрлајте.
Јајцата разматете ги во кајгана, а потоа додајте ја смесата од компири и кромид и добро измешајте.
Во тавата повторно ставете го маслото на кое сте ги пржеле компирите и загрејте го, па ставете во смесата од јајца, компири и кромид. Зачинете со сол и бибер по вкус. Оставете да се пржи на тивок оган, задолжително без мешање.
Тавата прекријте ја со чинија, па свртете ја така што сега веќе формираната тортиља ќе остане на чинија, а потоа вратете во тава, како би ја испекле и другата страна.
Исечете на триаголни парчиња и послужете ја топла.
Добар апетит!
https://centar.mk/blog/2018/09/04/ruchek-od-samo-50-denari-site-sostojki-gi-imete-vo-kujna-a-tolku-e-vkusen-shto-ke-go-podgotvuvate-postojano/
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Mnogu interesen recept, so video.
Не, ова не е капка вода! Верувале или не, ова е колач (видео рецепт)
„Rain drop“ или „Дождовна капка“ е кочак кој го создал јапонскиот кувар Дарен Вонг и тоа е голем хит во Јапонија, но и ширум светот.
Оваа „капка“ и нема некој вкус, а оние кои го пробале велат дека колачот е лесен, како и дека имате чувствство како да јадете капка дожд.
Она што исто така е интересно е што овој колач морате да го јадете во рокод 30 минути или тој ќе исчезне.
За негова подготовка потребни ви се:
500 милилитри вода, 15 грама прав агар-агар (вегетаријанска алтернатива на желатин) и 12 грама шеќер.
Подготовка:
Растоврете го агар-агар полека додавајќи вода и загревајте се додека не зоврие. Сипете во сад кој има форма на полутопка и ставете ја капката да се разлади.
Сервирајте со она што најмногу го сакате.
https://kumanovskimuabeti.mk/ne-ova-ne-e-kapka-voda-veruvale-ili-ne-ova-e-kolach-video-recept/
Не, ова не е капка вода! Верувале или не, ова е колач (видео рецепт)
„Rain drop“ или „Дождовна капка“ е кочак кој го создал јапонскиот кувар Дарен Вонг и тоа е голем хит во Јапонија, но и ширум светот.
Оваа „капка“ и нема некој вкус, а оние кои го пробале велат дека колачот е лесен, како и дека имате чувствство како да јадете капка дожд.
Она што исто така е интересно е што овој колач морате да го јадете во рокод 30 минути или тој ќе исчезне.
За негова подготовка потребни ви се:
500 милилитри вода, 15 грама прав агар-агар (вегетаријанска алтернатива на желатин) и 12 грама шеќер.
Подготовка:
Растоврете го агар-агар полека додавајќи вода и загревајте се додека не зоврие. Сипете во сад кој има форма на полутопка и ставете ја капката да се разлади.
Сервирајте со она што најмногу го сакате.
https://kumanovskimuabeti.mk/ne-ova-ne-e-kapka-voda-veruvale-ili-ne-ova-e-kolach-video-recept/
_________________
Стево Пендаровски , претседател на сите граѓани
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Eve uste eden brz i ednostaven.
Појадок во шолја, ова е се што ви треба:
http://gotvi.mk/2017/09/25/pojadok-vo-solja/
Појадок во шолја, ова е се што ви треба:
http://gotvi.mk/2017/09/25/pojadok-vo-solja/
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Рецепт за почетници: Меко и сочно свинско во сос
Потребни состојки:
1 главица кромид
2 моркови
2 чешниња лук
половина килограм свинско месо
малку црвена пиперка
малку сол, вегета, бибер
1 свежо помало луто пиперче
250 милилитри сок од домати
малку шеќер
Начин на подготовка:
Исчистете ги кромидот и морковот, па измешајте ги во блендер и ставете ги да се динстаат на малку масло. Откако кромидот ќе стане стаклест, додајте го месото исечено на коцки, па промешајте. Ставете малку вода и додајте зачини по вкус: малку вегета, бибер, сол, пиперка и ситно сечкани лук и магдонос. Ако го обожавате пикантниот вкус, може да ставите и сечкано луто пиперче.
Оставете ги состојките да се динстаат на тивок оган околу 45 минути. Дотогаш месото би требало да е веќе при крај. Додајте го сокот од домати и промешајте. Потоа, вратете го на тивок оган да се допржи уште малку и да добиете убав сос за месото. Пробајте за да видите дали сосот е доволно солен.
Како прилог, може да послужите компир, зелка салата или некоја тестенина.
https://www.ubavinaizdravje.mk/gastro/glavni-jadena/retsept-za-pochetnitsi-meko-i-sochno-svinsko-vo-sos/
Потребни состојки:
1 главица кромид
2 моркови
2 чешниња лук
половина килограм свинско месо
малку црвена пиперка
малку сол, вегета, бибер
1 свежо помало луто пиперче
250 милилитри сок од домати
малку шеќер
Начин на подготовка:
Исчистете ги кромидот и морковот, па измешајте ги во блендер и ставете ги да се динстаат на малку масло. Откако кромидот ќе стане стаклест, додајте го месото исечено на коцки, па промешајте. Ставете малку вода и додајте зачини по вкус: малку вегета, бибер, сол, пиперка и ситно сечкани лук и магдонос. Ако го обожавате пикантниот вкус, може да ставите и сечкано луто пиперче.
Оставете ги состојките да се динстаат на тивок оган околу 45 минути. Дотогаш месото би требало да е веќе при крај. Додајте го сокот од домати и промешајте. Потоа, вратете го на тивок оган да се допржи уште малку и да добиете убав сос за месото. Пробајте за да видите дали сосот е доволно солен.
Како прилог, може да послужите компир, зелка салата или некоја тестенина.
https://www.ubavinaizdravje.mk/gastro/glavni-jadena/retsept-za-pochetnitsi-meko-i-sochno-svinsko-vo-sos/
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
mnogu retko se gotvi ,sega vo sekoj market imash vkusno zgotveno ,bogami i eftino
cvetka- Број на мислења : 249
Join date : 2019-05-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Crven rolat
Состојки
Црвен дел
1 готова кора за торти
100 гр бело чоколадо
4 лажици млеко
1/2 кесичка црвана боја за колачи
Бел дел
100 гр маскарпоне
100 гр кисела павлака
2 лажици шеќер во прав
50 гр бело чоколадо
Готовата кора пандишпан ситно ја рониме (да дојде нешто како мелени бисквити). Во пандишпанот го додаваме стопеното чоколадо, млекото и црвената боја и убаво месиме.
За филот ги соединуваме со миксер шеќерот, маскарпонето, павлаката и чоколадото.
Црвениот дел го сучиме со оклагија и на една третина нанесуваме од белиот дел, виткаме ролат и оставаме убаво да се излади околу два часа и послужуваме.
Состојки
Црвен дел
1 готова кора за торти
100 гр бело чоколадо
4 лажици млеко
1/2 кесичка црвана боја за колачи
Бел дел
100 гр маскарпоне
100 гр кисела павлака
2 лажици шеќер во прав
50 гр бело чоколадо
Готовата кора пандишпан ситно ја рониме (да дојде нешто како мелени бисквити). Во пандишпанот го додаваме стопеното чоколадо, млекото и црвената боја и убаво месиме.
За филот ги соединуваме со миксер шеќерот, маскарпонето, павлаката и чоколадото.
Црвениот дел го сучиме со оклагија и на една третина нанесуваме од белиот дел, виткаме ролат и оставаме убаво да се излади околу два часа и послужуваме.
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Страна 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страна 5 of 5
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот