ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
+7
Delta
TRAJCHE
Luxor
Teo
IVA
osa
reiter
11 posters
Страна 4 of 5
Страна 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
2. Кисела харинга (Шведска)
Едно од најчудните јадења на светот е оваа балтичка харинга. Таа може да се пронајде на полиците во супермаркетите во Шведска. Харингата е сурова и се наоѓа во конзерви во кои се става за да се спречи гниењето на рибите. Процесот на ферментација трае околу 6 месеци и на рибата ѝ дава солено-кисел вкус.
Едно од најчудните јадења на светот е оваа балтичка харинга. Таа може да се пронајде на полиците во супермаркетите во Шведска. Харингата е сурова и се наоѓа во конзерви во кои се става за да се спречи гниењето на рибите. Процесот на ферментација трае околу 6 месеци и на рибата ѝ дава солено-кисел вкус.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
3. Копи Лувак (Индонезија)
Најретките и најскапите кафиња на светот се прават од измет на животните кои потсетуваат на мачки, односно од едни диви животни кои се со изразени очи, издолжена муцка и многу остри канџи и заби. Овие ѕверки во текот на ноќта се искачуваат по дрвјата, каде што ги берат и ги јадат само најдобрите зрна кафе и откако ќе ја изгризат надворешноста, го проголтуваат внатрешното тврдо зрно, кое го исфрлуваат преку изметот.
Најретките и најскапите кафиња на светот се прават од измет на животните кои потсетуваат на мачки, односно од едни диви животни кои се со изразени очи, издолжена муцка и многу остри канџи и заби. Овие ѕверки во текот на ноќта се искачуваат по дрвјата, каде што ги берат и ги јадат само најдобрите зрна кафе и откако ќе ја изгризат надворешноста, го проголтуваат внатрешното тврдо зрно, кое го исфрлуваат преку изметот.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
4. Фуга (Јапонија)
Дали сте слушнале за фуга? Со оваа риба треба да бидете многу внимателни, затоа што таа е една од најотровните на светот и ако не се подготвува правилно, може да ве убие. Овој деликатес е многу популарен во Јапонија и може да го подготвуваат само вешти готвачи. Отровните органи и кожата внимателно се отстрануваат и она што останува е вкусното месо. Поради тоа во Јапонија го подготвуваат само специјални експерти кои се обучени за подготовка на тој вид риба, а рестораните мораат да поседуваат специјална дозвола за нивно послужување. Поради непрофесионална подготовка на овој чуден специјалитет, имаат починато 15 лица. Тој се јаде во зимскиот период, кога се лови фугата.
Дали сте слушнале за фуга? Со оваа риба треба да бидете многу внимателни, затоа што таа е една од најотровните на светот и ако не се подготвува правилно, може да ве убие. Овој деликатес е многу популарен во Јапонија и може да го подготвуваат само вешти готвачи. Отровните органи и кожата внимателно се отстрануваат и она што останува е вкусното месо. Поради тоа во Јапонија го подготвуваат само специјални експерти кои се обучени за подготовка на тој вид риба, а рестораните мораат да поседуваат специјална дозвола за нивно послужување. Поради непрофесионална подготовка на овој чуден специјалитет, имаат починато 15 лица. Тој се јаде во зимскиот период, кога се лови фугата.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
5. Касу Марзу (Сардинија)
Станува збор за овчо сирење кое во себе содржи ларви од инсекти и е многу популарен производ во Сардинија. Најчесто се јаде со ларвите.
Станува збор за овчо сирење кое во себе содржи ларви од инсекти и е многу популарен производ во Сардинија. Најчесто се јаде со ларвите.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
6. Вино од змија (Виетнам)
Змиското вино е алкохолен пијалак кој се добива така што во шишето со вино се става цела змија. Се верува дека отровот на смртоносните змии како што е кобрата или ѕвечарката, може да биде разложен со долготрајното стоење во алкохол и дека она што останува во шишето им дава на луѓето сила и виталност, а според традиционалната кинеска медицина, може да оживее и човек.
Змиското вино е алкохолен пијалак кој се добива така што во шишето со вино се става цела змија. Се верува дека отровот на смртоносните змии како што е кобрата или ѕвечарката, може да биде разложен со долготрајното стоење во алкохол и дека она што останува во шишето им дава на луѓето сила и виталност, а според традиционалната кинеска медицина, може да оживее и човек.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
7. Балут (Филипини)
Можеби сте изненадени секој пат кога ќе отворите Киндер јајце, но ништо не може да се спореди со изненадувањето што се крие во Балут јајце од Филипините. Станува збор за јајце од патка или кокошка со речиси развиен ембрион. Најпрво се срка течноста која го опкружува ембрионот, а потоа се лупи јајцето и се јаде содржината која има коски, клун и пердуви на ембрионот. Ова е толку честа храна во овие земји, што дури се продава и на уличните штандови.
Можеби сте изненадени секој пат кога ќе отворите Киндер јајце, но ништо не може да се спореди со изненадувањето што се крие во Балут јајце од Филипините. Станува збор за јајце од патка или кокошка со речиси развиен ембрион. Најпрво се срка течноста која го опкружува ембрионот, а потоа се лупи јајцето и се јаде содржината која има коски, клун и пердуви на ембрионот. Ова е толку честа храна во овие земји, што дури се продава и на уличните штандови.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
8. Печена тарантула
За овој десерт да се најде во вашата чинија, готвачот претходно би требало да убие тарантула. Тоа се прави со прободување со стап или нејзино давење во врела вода. Тарантулата стои во маринада направена од шеќер, сол, пилешка супа и локални зачини, а потоа се пржи во масло. Може да се купи на улица и да се јаде како ужина.
За овој десерт да се најде во вашата чинија, готвачот претходно би требало да убие тарантула. Тоа се прави со прободување со стап или нејзино давење во врела вода. Тарантулата стои во маринада направена од шеќер, сол, пилешка супа и локални зачини, а потоа се пржи во масло. Може да се купи на улица и да се јаде како ужина.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
9. Хагис (Шкотска)
Црниот дроб, белиот дроб и срцето на овцата во Шкотска се вистински деликатес. Тој може да се најде во рестораните и е дел од постојаните менија на повеќето пабови. Типично се послужува со кромид, закини, каша од јачмен и супа, а за да добие посебен шарм, се додава и варен желудник од овца.
Црниот дроб, белиот дроб и срцето на овцата во Шкотска се вистински деликатес. Тој може да се најде во рестораните и е дел од постојаните менија на повеќето пабови. Типично се послужува со кромид, закини, каша од јачмен и супа, а за да добие посебен шарм, се додава и варен желудник од овца.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
se se jade4,.//,.samo da go fatis treba,//,
Delta- Број на мислења : 606
Join date : 2016-11-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Eve eden recept za delta...Bidejki stechaec i to...
Здрав и вкусен колач: Без шеќер и брашно, чини помалку од 150 денари
Направете здрав и вкусен колач кој чини помалку од 100 денари, а брзо и лесно се прави.
СОСТОЈКИ:
2 портокали
4 јајца
100 гр кокос
ФИЛ
70 гр темна чоколада за готвење
ПОДГОТОВКА:
Портокалите се мијат и се варат два пати по половина час, па кога ќе се оладат се ставаат во блендер со кората.
Јајцата се двојат, белките се матат одделно, а жолчките се матат со 100 гр кокос. Од белките се прави шлаг и потоа се додава во смесата со жолчки.
Се пече 40 минути на 180 степени.
Чоколадото се прелива кога колачот ќе се излади.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Не ми е јасно што има во рецептов толку за да се пече 40 минути?
Што ли ќе остане од него?
Што ли ќе остане од него?
_________________
Не излегувам на референдум
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Е па направи ја и пробај. После ќе ни кажеш па и ние ќе знаеме.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Teo напиша:Е па направи ја и пробај. После ќе ни кажеш па и ние ќе знаеме.
хахаххаа..несакам да фрлам пари бадијала, ќе чекам некј друг да ја направи
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
ej pa ti sto se 150 denari koga zivees vo najdobrata ekonomija u svetot
OPOZICIONER- Број на мислења : 969
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
OPOZICIONER напиша:ej pa ti sto se 150 denari koga zivees vo najdobrata ekonomija u svetot
хаххаха..абе ние за 10 ден. ке се потепаме а камо ли за 150....ете колку ни е беден стандардот, затоа идам само на испробано
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
dodeka ne probas ti licno nema da znaes
OPOZICIONER- Број на мислења : 969
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
OPOZICIONER напиша:dodeka ne probas ti licno nema da znaes
Понекогаш знам и без да пробам дека не е вкусно....шта чеш, искуство
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
kako od skapo e dojdovme do ne e vkusno?
OPOZICIONER- Број на мислења : 969
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Така тече моабет со жена кога се збори за рецепти
_________________
Не излегувам на референдум
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
ne mi se dopaga koga ne znam vo koja pita ke me odnese tekot
OPOZICIONER- Број на мислења : 969
Join date : 2016-11-25
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
OPOZICIONER напиша:ne mi se dopaga koga ne znam vo koja pita ke me odnese tekot
Америчка не е, биди сигурен..хахахахахааа
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Полнети компири со сирење и спанаќ
Потребни состојки:
4 компири
100гр сирење
300гр спанаќ
50гр кашкавал
20гр путер
сол
Потребни состојки:
4 компири
100гр сирење
300гр спанаќ
50гр кашкавал
20гр путер
сол
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Начин на подготовка:
Компирите ги миеме убаво и ги вариме цели со кората. Откако ќе се изладат ги сечеме на половина и секоја половина ја издлабуваме со лажичка. Остатокот го ставаме на страна. Спанаќот го вариме, ситно го сечкаме и го мешаме со остатокот од издлабените компири, сирењето и путерот. Ја пасираме добиената смеса. Ги полниме компирите со готовата смеса и ги поросуваме со ренданиот кашкавал. Ги печеме во подмачкана тава додека не поруменат.
http://reporter.mk/hrana/polneti-kompiri-sirene-spanak/
Компирите ги миеме убаво и ги вариме цели со кората. Откако ќе се изладат ги сечеме на половина и секоја половина ја издлабуваме со лажичка. Остатокот го ставаме на страна. Спанаќот го вариме, ситно го сечкаме и го мешаме со остатокот од издлабените компири, сирењето и путерот. Ја пасираме добиената смеса. Ги полниме компирите со готовата смеса и ги поросуваме со ренданиот кашкавал. Ги печеме во подмачкана тава додека не поруменат.
http://reporter.mk/hrana/polneti-kompiri-sirene-spanak/
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
ментос корпички
Состојки
12 урми
1 јајце
100 гр пулпа од лешник, може и брашно од бадем, лешник....
6 лажички Џем од капини
Карамел со ментос бомбони
4 лажици вода
4 лажици шеќер
1 шолја (120 мл) млеко
4-5 ментол бонбони
Во блендер се стават исчистените урми, јајцето и пулпата од лешник,се соединува смесата и со неа се полнат намаснети силиконските калапчиња за мафини. Се обликуват како корпичка и се печат на 180 С- 10 мин.
Се вадат корпичките од рерната и се полнат со џем од капини во средината, а одозгора се става карамелот. Се ладат и се декорираат по желба.
КАРАМЕЛ-
Во тенџере се стават 4 лажици вода. Проврива и во неа се стават 4 големи лажици шеќер.
Тоа врие на тивко и не се меша, само се протресува. Треба да добие жолта боја, кога е готово се додава 1 шолја (за кафе) млеко и се вари густ карамел. Кога веќе е згуснато, се ставаат 4-5 ментол бомбони и се растопуваат во карамелот.
Се добива прекрасна густа маса како пудинг, се трга и се лади. Малку оладен се сипува врз корпичките и се остава скроз да се олади пред да се послужат.
https://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8
Состојки
12 урми
1 јајце
100 гр пулпа од лешник, може и брашно од бадем, лешник....
6 лажички Џем од капини
Карамел со ментос бомбони
4 лажици вода
4 лажици шеќер
1 шолја (120 мл) млеко
4-5 ментол бонбони
Во блендер се стават исчистените урми, јајцето и пулпата од лешник,се соединува смесата и со неа се полнат намаснети силиконските калапчиња за мафини. Се обликуват како корпичка и се печат на 180 С- 10 мин.
Се вадат корпичките од рерната и се полнат со џем од капини во средината, а одозгора се става карамелот. Се ладат и се декорираат по желба.
КАРАМЕЛ-
Во тенџере се стават 4 лажици вода. Проврива и во неа се стават 4 големи лажици шеќер.
Тоа врие на тивко и не се меша, само се протресува. Треба да добие жолта боја, кога е готово се додава 1 шолја (за кафе) млеко и се вари густ карамел. Кога веќе е згуснато, се ставаат 4-5 ментол бомбони и се растопуваат во карамелот.
Се добива прекрасна густа маса како пудинг, се трга и се лади. Малку оладен се сипува врз корпичките и се остава скроз да се олади пред да се послужат.
https://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Re: ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
Сезона на модри сливи, годинава родна но за жал нема кој да ги откупи.....ете, јас си бе вредна и си направив џем од сливи..лесно и брзо и вкусно..препорачувам да си направите, сливите се бадијала.
Требаше да сликнам пред да ги наполнам теглите со џемот, но сега се покриени сите заедно со едно чаршафче.
Мојот рецепт е 5 кгр.сливи, 500 гр.шеќер, едно пакетче цимет и малку рум и пола филџан вински оцет.
Миените сливи ги делам на половинки, вадиме семки нормално и ги редам во пекач бидејќи има капак...значи ред сливи, ред шекер, цимет...и се така, оцет на крај..и се пече околу два саати во рерна.
Потоа се собира во топли тегли.
Лесна и брза работа
Требаше да сликнам пред да ги наполнам теглите со џемот, но сега се покриени сите заедно со едно чаршафче.
Мојот рецепт е 5 кгр.сливи, 500 гр.шеќер, едно пакетче цимет и малку рум и пола филџан вински оцет.
Миените сливи ги делам на половинки, вадиме семки нормално и ги редам во пекач бидејќи има капак...значи ред сливи, ред шекер, цимет...и се така, оцет на крај..и се пече околу два саати во рерна.
Потоа се собира во топли тегли.
Лесна и брза работа
_________________
Не излегувам на референдум
misterija- Број на мислења : 468
Join date : 2016-12-30
Страна 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страна 4 of 5
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот