СТАРИ РЕЦЕПТИ
2 posters
Страна 1 of 1
СТАРИ РЕЦЕПТИ
Се надевам дека и тука на оваа тема ке се дружиме убаво ..Многумина велат убаво е новото но сепак старо си е старо ...
Така е и со рецептите ...постојат традиционални јадења кои се приготвуваат за посебна пригода .Еве за два дена ни доага празникот "ПРОЧКА "
за овој голем празник ,домакинките приготвуваат една многу убава торта .Во зависност од кој крај на нашата држава да доага овој стар рецепт си носи и посебно име ,односно се работи за иста торта позната со две ,но и повеке имиња .
Станува збор за "раванија " ili "сунгерка "
Eве го рецептот
6 јајча се матат со 6 лажици шекер
се меша 14 лажици гриз со 6 лажици брашно и пола пециво
во изматените јајца и шекер се додава брашното и гризот со пецивото и се се соединува заедно
плехот се подмачкува со зејтин и се посипува со брашно ,па во така подготвениот плех се истура смесата и се пече .
кога ке се излади тортата се сече на коцки и се посипува со шербет врел
подготовка на шербет - 1 литро вода ,со еден килограм шекер и една ванила се вари околу пола час .
со така подготвениот шербет се попарува тортата и се остава да се излади ,па се слузи така или одозгора мозе да се изренда чоколада или да се посипе со кокосово брашно .
Пријатен апетит
Така е и со рецептите ...постојат традиционални јадења кои се приготвуваат за посебна пригода .Еве за два дена ни доага празникот "ПРОЧКА "
за овој голем празник ,домакинките приготвуваат една многу убава торта .Во зависност од кој крај на нашата држава да доага овој стар рецепт си носи и посебно име ,односно се работи за иста торта позната со две ,но и повеке имиња .
Станува збор за "раванија " ili "сунгерка "
Eве го рецептот
6 јајча се матат со 6 лажици шекер
се меша 14 лажици гриз со 6 лажици брашно и пола пециво
во изматените јајца и шекер се додава брашното и гризот со пецивото и се се соединува заедно
плехот се подмачкува со зејтин и се посипува со брашно ,па во така подготвениот плех се истура смесата и се пече .
кога ке се излади тортата се сече на коцки и се посипува со шербет врел
подготовка на шербет - 1 литро вода ,со еден килограм шекер и една ванила се вари околу пола час .
со така подготвениот шербет се попарува тортата и се остава да се излади ,па се слузи така или одозгора мозе да се изренда чоколада или да се посипе со кокосово брашно .
Пријатен апетит
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16597
Join date : 2015-01-11
Re: СТАРИ РЕЦЕПТИ
A da se dogovorime vaka...Ti go prigotvish, pa ne povikash na gosti da go probame i da se uverime vo tvoite gotvachki veshtini...
Гостин- Гостин
Re: СТАРИ РЕЦЕПТИ
еве како изгледа раванијата или сунгерката
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16597
Join date : 2015-01-11
Re: СТАРИ РЕЦЕПТИ
можеш да рачунаш дека сум Ве поканила ,но ке Ве замолам оценките да бидат интерни ,Teo напиша:A da se dogovorime vaka...Ti go prigotvish, pa ne povikash na gosti da go probame i da se uverime vo tvoite gotvachki veshtini...
по можност да не ги гледаат од екстерниот дел на светот
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16597
Join date : 2015-01-11
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: СТАРИ РЕЦЕПТИ
Состојки
900мл вода
1 лажиче сол
300гр домашно пченкарно брашно
600гр свински ребра, сецкани на мали парченца или свински пафлак
1 лажица масло
1 лажиче маст
сол и бибер по вкус
лути везени печени пиперки
900мл вода
1 лажиче сол
300гр домашно пченкарно брашно
600гр свински ребра, сецкани на мали парченца или свински пафлак
1 лажица масло
1 лажиче маст
сол и бибер по вкус
лути везени печени пиперки
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: СТАРИ РЕЦЕПТИ
Во едно тенџере се налева водата и солта и се остава да зоврие.
Од кога ќе почне да врие, се трга на кратко од оган и во средината се истура пченкарното брашно, формирајќи врв.
На средината на врвот со помош на сукало правиме дупче и го ставаме на оган да врие на тивко 45 минути.
Потоа го тргаме од оган, доколку сметаме дека имаме повеќе водичка од што ни е потребно, ја истураме во една чашка и почнуваме енергично да го матиме качамакот, убаво да се соедини и да нема грутчиња.
По потреба додаваме од врелата вода која сме ја оставиле во чашката.
Додека се вари на тивко качамакот ние го подготвуваме свинското месо.
Во касерола ставаме масло и маст, го додаваме месото и пржиме се додека убаво не зарумени и не ја пушти својата маснотија.
Со намрсена лажица од месото каде сме пржеле, земаме од качамакот, редиме во земјен тајнир.
Одозгора го ставме испрженото месо, со маснотијата, ставаме и печена лута везена пиперка и дегустираме топол вкусен ручек со чаша црвено вино.
Од кога ќе почне да врие, се трга на кратко од оган и во средината се истура пченкарното брашно, формирајќи врв.
На средината на врвот со помош на сукало правиме дупче и го ставаме на оган да врие на тивко 45 минути.
Потоа го тргаме од оган, доколку сметаме дека имаме повеќе водичка од што ни е потребно, ја истураме во една чашка и почнуваме енергично да го матиме качамакот, убаво да се соедини и да нема грутчиња.
По потреба додаваме од врелата вода која сме ја оставиле во чашката.
Додека се вари на тивко качамакот ние го подготвуваме свинското месо.
Во касерола ставаме масло и маст, го додаваме месото и пржиме се додека убаво не зарумени и не ја пушти својата маснотија.
Со намрсена лажица од месото каде сме пржеле, земаме од качамакот, редиме во земјен тајнир.
Одозгора го ставме испрженото месо, со маснотијата, ставаме и печена лута везена пиперка и дегустираме топол вкусен ручек со чаша црвено вино.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Similar topics
» Стари лаги од дпне
» РЕЦЕПТИ СО ПЕЧУРКИ
» ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
» Стари слики - Македонија во 1920- 1930
» ЧУВАРКУЌА -ЛЕКОВИТИ СВОЈСТВА И РЕЦЕПТИ
» РЕЦЕПТИ СО ПЕЧУРКИ
» ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ
» Стари слики - Македонија во 1920- 1930
» ЧУВАРКУЌА -ЛЕКОВИТИ СВОЈСТВА И РЕЦЕПТИ
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот