ЗАДУШНИЦА Е ВО САБОТА НА 22 ФЕВРУАРИ 2020 г
Страна 1 of 1
ЗАДУШНИЦА Е ВО САБОТА НА 22 ФЕВРУАРИ 2020 г
[size=41]Во сабота е Задушница: Ова никако не го правете[/size]
Сподели на Facebook
Твитни
скопје24
| февруари 20, 2020
Православните христијани во сабота ја одбележуваат Задушница. Задушница е секогаш во сабота. Секогаш се оди во црква каде што се служи литургија и парастос.
[size]
На Задушница верниците даваат милостина на сиромашните и се молат за душите. Се верува дека е голем грев ако на Задушница некој одбие да земе храна или пак избрка туѓинец.
Оваа Задушница секогаш се одбележува во сабота и е точно една недела пред Прочка. Прочка секогаш се паѓа во недела.
[/size][size]
Седмицата пред Прочка се вика Месопосна недела. Овој период од седум дена до Прочка се нарекува и Сирна недела. Оваа недела не се јаде месо, се јадат млечни производи.
Од понеделникот по Прочка започнуваат големите, долги седум недели, Велигденски пости што траат до Велигден.
[/size][size]
Во продолжение информација за ЈСП Скопје. Во пресрет на верскиот празник Задушница утре и во сабота ЈСП ќе воведе дополнителен број автобуси на линијата 59, 59А и 59 Б.
[/size]
Сподели на Facebook
Твитни
скопје24
| февруари 20, 2020
Православните христијани во сабота ја одбележуваат Задушница. Задушница е секогаш во сабота. Секогаш се оди во црква каде што се служи литургија и парастос.
[size]
На Задушница верниците даваат милостина на сиромашните и се молат за душите. Се верува дека е голем грев ако на Задушница некој одбие да земе храна или пак избрка туѓинец.
Оваа Задушница секогаш се одбележува во сабота и е точно една недела пред Прочка. Прочка секогаш се паѓа во недела.
[/size][size]
Седмицата пред Прочка се вика Месопосна недела. Овој период од седум дена до Прочка се нарекува и Сирна недела. Оваа недела не се јаде месо, се јадат млечни производи.
Од понеделникот по Прочка започнуваат големите, долги седум недели, Велигденски пости што траат до Велигден.
[/size][size]
Во продолжение информација за ЈСП Скопје. Во пресрет на верскиот празник Задушница утре и во сабота ЈСП ќе воведе дополнителен број автобуси на линијата 59, 59А и 59 Б.
[/size]
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16597
Join date : 2015-01-11
Re: ЗАДУШНИЦА Е ВО САБОТА НА 22 ФЕВРУАРИ 2020 г
[size=41]Задушница, Прочка па Велигден
12:20 22.02.2020
Православните христијани оваа сабота ја одбележуваат задушница во чест на душите на мртвите. Оваа задушница секогаш се паѓа една недела пред празникот Прочка. Така, тогаш се посетуваат гробиштата, каде што се изразува помен за починатите. Свештениците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да ги напуштат суеверијата и обичаите, кои со години ги практикувале за овој ден и да му се посветат на христијанскиот начин на одбележување на задушница, односно да се посветат на молитвено застапништво за починатите, а не во тоа колку количество храна ќе се раздаде на гробиштата.
Според нив, под принесување жртва се подразбира варена пченица и вино и на тоа се ограничува принесувањето на жртвата, зашто во православието има само бескрвна жртва.
– Во црквата секој ден си има свое значење и намена, па така како ден за покојните е одредена саботата. Затоа и задушниците се прават секогаш во сабота. Значи, спомените не треба да се прават во недела, туку секогаш во сабота – посочуваат свештениците.
Отец Бобан Митевски, свештеник од МПЦ-ОА, вели дека црквата се моли и за сите починати воопшто, но го практикува тоа во секоја сабота.
– Во нашата традиција, три од овие саботи се изделуваат, и тоа саботата пред Духовден, месопусната сабота и саботата пред празникот Митровден, и се нарекуваат задушници. Самиот израз „за душата“ означува дека тоа се особени периоди, односно денови во годината, кога христијаните својот молитвен труд им го посветуваат на упокоените христијани. Приносот што се дава е во вид на бескрвна жртва, коливо, односно варена пченица, која го симболизира воскресението и вино, страдањата Христови. Некаде се принесува и леб. Но освен овие работи, на гробовите не би требало да се принесува никаква друга храна – нагласува отецот.
По оваа задушница, следува Прочка, а потоа веднаш почнуваат велигденските пости. Следната недела, односно неделата пред Прочка се вика месопусна или месна недела, а некои ја викаат и недела на месни поклади, зашто на тој ден се запостува со месо, месни производи и со свинска маст. Теолозите посочуваат и дека следните седум дена од месни поклади до Прочка се вика и сирна недела или сирници поради тоа што во овој период се јадат млечни производи. Некои ја викаат и бела недела. Треба, како што велат теолозите, строго да се внимава во текот на сирната недела да не се јаде месо.
radmila.z@novamakedonija.com.mk[/size]
12:20 22.02.2020
Православните христијани оваа сабота ја одбележуваат задушница во чест на душите на мртвите. Оваа задушница секогаш се паѓа една недела пред празникот Прочка. Така, тогаш се посетуваат гробиштата, каде што се изразува помен за починатите. Свештениците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да ги напуштат суеверијата и обичаите, кои со години ги практикувале за овој ден и да му се посветат на христијанскиот начин на одбележување на задушница, односно да се посветат на молитвено застапништво за починатите, а не во тоа колку количество храна ќе се раздаде на гробиштата.
Според нив, под принесување жртва се подразбира варена пченица и вино и на тоа се ограничува принесувањето на жртвата, зашто во православието има само бескрвна жртва.
– Во црквата секој ден си има свое значење и намена, па така како ден за покојните е одредена саботата. Затоа и задушниците се прават секогаш во сабота. Значи, спомените не треба да се прават во недела, туку секогаш во сабота – посочуваат свештениците.
Отец Бобан Митевски, свештеник од МПЦ-ОА, вели дека црквата се моли и за сите починати воопшто, но го практикува тоа во секоја сабота.
– Во нашата традиција, три од овие саботи се изделуваат, и тоа саботата пред Духовден, месопусната сабота и саботата пред празникот Митровден, и се нарекуваат задушници. Самиот израз „за душата“ означува дека тоа се особени периоди, односно денови во годината, кога христијаните својот молитвен труд им го посветуваат на упокоените христијани. Приносот што се дава е во вид на бескрвна жртва, коливо, односно варена пченица, која го симболизира воскресението и вино, страдањата Христови. Некаде се принесува и леб. Но освен овие работи, на гробовите не би требало да се принесува никаква друга храна – нагласува отецот.
По оваа задушница, следува Прочка, а потоа веднаш почнуваат велигденските пости. Следната недела, односно неделата пред Прочка се вика месопусна или месна недела, а некои ја викаат и недела на месни поклади, зашто на тој ден се запостува со месо, месни производи и со свинска маст. Теолозите посочуваат и дека следните седум дена од месни поклади до Прочка се вика и сирна недела или сирници поради тоа што во овој период се јадат млечни производи. Некои ја викаат и бела недела. Треба, како што велат теолозите, строго да се внимава во текот на сирната недела да не се јаде месо.
radmila.z@novamakedonija.com.mk[/size]
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16597
Join date : 2015-01-11
Similar topics
» ЗАДУШНИЦА 2020 г во сабота на 6 јуни
» ЗАДУШНИЦА Е ВО САБОТА НА 15 ЈУНИ 2019 Г
» МИТРОВДЕНСКА ЗАДУШНИЦА
» МИТРОВДЕНСКА ЗАДУШНИЦА
» МИТРОВДЕНСКА ЗАДУШНИЦА
» ЗАДУШНИЦА Е ВО САБОТА НА 15 ЈУНИ 2019 Г
» МИТРОВДЕНСКА ЗАДУШНИЦА
» МИТРОВДЕНСКА ЗАДУШНИЦА
» МИТРОВДЕНСКА ЗАДУШНИЦА
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот