Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Охридско Дебарско востание

Страна 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Охридско Дебарско востание Empty Охридско Дебарско востание

Пишување by defo Сре Сеп 14, 2016 11:52 pm

Едно востание, кое одреден период, јас искрено за него разбрав пред 3 години, забрането за проучување, за изучување е Охридско Дебарското востание кренато 7, 8 септември 1913 година. Како одговор на  Букурешкиот договор од 11 август  1913 година. Негде околу 11,12 септември се формира и слободна Охридско Дебарска зона. Водачи на востанието се: Петар Чаулев, забранет Македонски војвода, ради првичната бугарштина...Меѓутоа после се врти  го потпишува манифестот на Тодор Александров- МАНИФЕСТ ДО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ДО ОРГАНИЗИРАНОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО НАСЕЛЕНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ДО МАКЕДОНСКИТЕ РЕВОЛУЦИОНЕРИ. БРАЌА МАКЕДОНЦИ!... И бива убиен  од Ванчо Михајлов во Милано на 42 годишна возраст.
Друг водач е Милан Матов, кој после задушувањето на востанието бега за Трст, преку Албанија, па со ориен Експрес умира на 62 годишна возраст во Бугарија. Значајно е дека востанието е заедничко, потпомогнато од Албанија и Албанската војска.  И крајниот спас после крвавото и свирепо задушување го дава Охридкиот Албанец Аголи, кои побарал од кралот албански Лека Зоги да интервенира кај Караѓорѓиевиќ да го запре егзодусот.

defo

Број на мислења : 2588
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Чет Сеп 15, 2016 6:05 pm

Бугария прашта самиот Яне Сандански во Албания да организира општи востания против сръбската и гръцката окупация на Вардарска и Егейска Македония!

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Чет Сеп 15, 2016 6:21 pmТатко му е главен организатор
https://www.youtube.com/watch?v=zab3T3cmsC4

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by defo Чет Сеп 15, 2016 9:31 pm

А да а после тоа решаваат со помош на Тодор Александров, да го убијат Јане Сандански, а Македонскава недоветна власт и квази научници да го слават и него на ранг на Јане Сандански.

П.С Човеков, ја кажува долгогодишната вистина има разлика измеѓу Албанците и Косоварите, т.е Геги и Тоски. Овие на север за рук не ги бива.

defo

Број на мислења : 2588
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Чет Сеп 15, 2016 11:04 pm

defo напиша:А да а после тоа решаваат со помош на Тодор Александров, да го убијат Јане Сандански, а Македонскава недоветна власт и квази научници да го слават и него на ранг на Јане Сандански.

П.С Човеков, ја кажува долгогодишната вистина има разлика измеѓу Албанците и Косоварите, т.е Геги и Тоски. Овие на север за рук не ги бива.

Вие там кай вардаро неосазнавате ваква е реалността во Бугария и во македонското движение после втората катастрофа от пораза во Първата светска война!  Катастрофата е полна 90% от Македония е заета от Сърбия и Гърция. Во гръчкиот дел е направено масово етничко чистене стотици иляди македонци повеке от половината са избегали во Бугария или са просто изклани на нивното место са заселени половин милион гърци бежанци от Мала Азия, и тие шо остават са под абсолютен гръчки терор за денационализация и погърчване. Во сръбскиот дел е обявен военен режим, конституцията на Кралство на сърби хървати и словенци не важи во вардарскиот дел, там управляват со военно-полицейски закони, абсолутно е забрането говоренето на друг език освен сръбски, управляват полицаи, военни и сръбски колонисти от църна рука и т.н. Има право човек да биде уапсен от затворот без суд само ако сръбскиот полицаец си помисли дека си враг. Исто сръбска колонизация. Во се ова сите Велики Сили се союзници со Гърция и Сърбия и ги подържуват. Во Бугария е загубила война, държавата е изолирана от сите соседи, во Бугария живеят стотици иляди бежанци от Македония, во глад и мизери немат куки, нема земя каде да им се даде. Сърбия и Гърция близо 7 години недозволяват Бугария да вземе заем от мегународните банки да направи куки на бежанците. Бугария е во икономическа блокада от сите соседи и требва да плака репарации во милиарди. Исто стотици иляди вдовици и сираци от войните. Бедността, мизерията и гладот са огромни, без помош и подръжка от никоя държава. Се ова радикализира целото население во Бугария, лугето са отчаени. Тогава идва ова нова идеа комунизмот - голем дел от лугето я прифакят како последна надежда за спас от ова катастрофа и во Бугария и во Македония. Явността се поляризира - пола от населението става комунисти, пола остава националисти. Почнуват да се мразат и да се тепат помегу си. Бугария и македонското движение (кое целото е во Бугария) мегу двете светски войни живеат во полуграгянска война. Мегудругото пола Европа е во грагянски войни мегу комунисти и антикомунисти во Русия, во Испания (Шпания), комунистички востания во пола Европа.

Така во Бугария и македонското движение ВМРО (почти целото е во Бугария после 1918г.) лугето се разделят едните прифакят левите идеи на комунизмот, други си остават десни патриоти. И се тепат... ова е по цела Бугария, ова е и во ВМРОто. Да кажуваш дека едните са лоши, а другите добри е много глупо, политизирано и без мисла и познание во дълбочина. Едните поемат по един пат шо мислат дека ова е спасот и одлуката на проблемите, другите другиот и двете страни со сите компромиси и жртви шо требва да ги направат со своя избор!
Тодор Александров и Ванчо Михайлов беа демонизирани и представяни кай вас како лоши, заштото тие са ВМРОто кое се бореше против сърбите! Ова си е истото ВМРО от времето на Гоце и Даме, но след 1913г. веке не се бореше против турците, а против сърбите и гърците - затова за сърбоманите и сръбските колонисти - Тодор Александров, Ванчо Михайлов и Мара Бунева се "смъртни врагове" - ова се луге шо си го дадоа живото курбан за Македония, исто и левите македонци. Надвор от политичката пристрасност и едните и другите си го дадоа животот за Македония. Иас лично мислам дека левите македонци направиа повеке навреда, но знам дека сакаха исто да я спасат Македония.
И колкото десните тепаа леви, толко и левите тепаа десни. Во ова не са едните добри, а другите лоши и двете страни сереха говна едни върху други.
Мегудругото Яне Сандански е един от лугето шо първи ги почна убуйствата внатре во ВМРО, во овой однос он има голем греф!

Не е разликата толко дека едните са геги, а другите тоски. Повекето албанци во Македония се геги. Односите на албанците со сърбите во Косово са от столетия по други, отколкото односите со лугето во Македония. Вакви масови масакри мегу сърби и албанци и во Косово и во Црна Гора постоят от столетия, мегу лугето во Македония и македонските албанци нема вакви крайниности и ваква собирана со векове омраза. Некажувам дека нема проблеми, има и то много но тие со сърбите имат во пати повеке. А сърбите от Црна Гора и Босна са истите планински диваци како гегите от северна Албания и Косово, Исто и гърците от Епир.

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Пет Сеп 16, 2016 10:19 am

Мегудругото Яне Сандански е един от лугето шо първи ги почна убуйствата внатре во ВМРО, во овой однос он има голем греф!

Тој започна? Ајде кажи кого тоа убил Сандански па со тоа ги започнал внатрешните пресметки во ВМРО?

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Пет Сеп 16, 2016 5:07 pm

nikos напиша:
Мегудругото Яне Сандански е един от лугето шо първи ги почна убуйствата внатре во ВМРО, во овой однос он има голем греф!

Тој започна? Ајде кажи кого тоа убил Сандански па со тоа ги започнал внатрешните пресметки во ВМРО?

Е той го организира убийствата на Борис Сарафов и Иван Гарванов 1907г.

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Пет Сеп 16, 2016 5:47 pm

A bi zabegan si ili Bozo umot ti go ispil? A toa sto tie dvajcata go pratile Panica da go ubie Jane ne se vazi? Pa ovoj im go vratil da im ebe mame zatoa sto bile bugaristanski predavnici a Todor toa go sfatil i zavrsil rabota kako sto treba.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Пет Сеп 16, 2016 6:07 pm

ej bugar ajde be u meana osvetli mu go obarzot na drugar mi so prc avaatar.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by defo Саб Сеп 17, 2016 12:44 am

Четник, имај на ум, дека (барем од она што имам читано) и тоа ВМРО 0д 1903 до 1945, е поделено на многу фракции.....Што од увек е погубно за Македонците, Македонскиот синдром да се биде на некого слуга. Да Грците и Србите во 1913 направиле 'ршум низ Македонија..точно. Целата приказна со оваа војна била ради мерењето на големини, нормално со помош на пријател, Србија, како што од увек била. Во целата приказна се замешува и Русија, колку и да сегашните наши власти сакаат да прикажат , Русија никогаш не ни била пријател, во втора Балканска страна ја помогнала Србија во борбата за приграбување на Македонија кон себе.
Друго четник дел од Македонските борци, војводи низ својот животен пат, многу шетале лево десно.
Интересна е проскрибицијата на Чаулев од страна на социјалистичка Македонија, со оглед на тоа што тој човек од 1911 година станал член на раководството на ВМОРО.
Co Тодор Александров и Александар Протоѓеров потписиик е на Двкларацијата на ЦК на ВМРО од 29 април 1924 година во која се вели дека ако ослободувањето на Македонија зависи од меѓународната ситуација, единствена сила на која може да се потпре е СССР:
Македонија смета исклучиво на моралната поддршка на европските револуциоиерни и прогресивни струи, a најглавно на целосната моралка, материјална и политичка поддршка на СССР, која денес е единствена држава која се бори за ослободување на сите напатени народи, за вистинско самоопределување и федерирање и која во својата балканска политика не пројавува никакви империјалистички цели'.

Добрите односи на Чаулев со Александров и Протоѓеров не траеле долго, а како минувало времето тој еволуирал во ставовите кон слободата на Македонија, па, по Првата светска војна сметал дека таа може да се оствари под заштита на Друштвото на народите или под заштита на некоја од големите сили. Како алтернатива на ваквото решние, предлагал 'автономна Македонија како одделна единица во федерална Југославија'.

Во време кога доживува разочарување во поглед на политиката на Бугарија и тамошните политички партии кон Македонија, Чаулев напишал:
Се признава caмо онаа револуција која се потпира врз своите сили и се стреми да постигне целосна победа'.
Од тој период е и писмото до Протоѓеров во кое вели:
Ние треба да се ослободиме од сите бугарски партии, да работиме само за Македонија и со Македонци, инаку сите ќе не' осудуваат'.

Всушност, приказната за Чаулев е приказна за лутањето во однос на националното прашање присутно кај речиси секој македонски револуционер од почетокот на минатиот век.
На пример, пошироката наша јавност малку знае дека Ѓорче Петров во 1907 година се населил во Варна, каде според Тодор Александров ги изнајмил морските бањи и бил соптственик на своднички хотел, а подоцна бил чиновник во бугарското Министерство за внатрешни работи'.
Според нашите денешни стандарди, тој човек би требало да го ословуваме со некој синоним на зборот удбаш' (како што ги почестуваме сите кадри на југословенско-македонската комунистичка полиција), но сето тоа не ни пречи да го оценуваме неговото дело и од подруг агол, агол што е битен за Македонија.

Впрочем, токму Чаулев е потписник на Мајскиот манифест на ЦК на ВМРО од 6 мај 1924 година, еден извонредно вреден документ чиј почеток гласи:
Манифест до македонскиот народ, до организираното револуционерно население во Македонија и до македоиските револуционери.
Браќа Македонци!...'.
Потписник на овој Манифест, покрај Чаулев е и Протоѓеров, кој се потпишал и во името на Тодор Александров.
Последните двајца подоцна се откажале од потписите на Манифестот, но Чаулев останал верен на овој документ, а се смета дека токму тој потпис е причина што во декември 1924 година, Ванчо Михајлов испратил еден од своите терористи во Милано, пo што на 42 годишна возраст бил ликвидиран.

Како што потоа напишал Димитар Влахов,
'Чаулев беше убиен затоа што сакаше чесно да му служи на својот народ, затоа што сакаше македонската револуционерна организација да ги продолжи своите традиции.
Тој народ, кому Чаулев сакал чесно да му служи, денес не знае речиси ништо за него.
Ево малце за политичкото лутање на Петар Чаулев. И причините за неговата смрт.

Во Македонија треба дефинитвна ревизија на поновата историја, за рехабилитација на некои ликови и дирекна осуда на други ликови. Нормално поткрепна со докази.defo

Број на мислења : 2588
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Вто Сеп 20, 2016 6:03 pm

Zafaten e cetnikot izgleda nekoj golem praznikl e u Pamir ili samo si se pomiri so potekloto. Twisted Evil

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Вто Сеп 20, 2016 7:38 pm

delmol напиша:A bi zabegan si ili Bozo umot ti go ispil? A toa sto tie dvajcata go pratile Panica da go ubie Jane ne se vazi? Pa ovoj im go vratil da im ebe mame zatoa sto bile bugaristanski predavnici a Todor toa go sfatil i zavrsil rabota kako sto treba.

Па си ме барал ти отворам очите шо е сърбомания и шо е вистинска македонштина.... ето ме Wink
Яне Сандански е първиот шо издава смъртни казни во ВМОРО на други висши членове. Той го почна се.
Незнам защото кай вас Яне Сандански се промовира како некаков велик антибугарин, като ова говедо никога не се е отричало от бугарштината. Целиот судир шо он и неговата група го запалват во ВМОРО е власт, штото он сака да е на връвот на всласта и на ВМОРО и на Македония.
През целото време како комита во ВМОРО си взема бугарска държавна плата. След 1912 много бързо се интегрира и во бугарската политика и икономика Wink Преди ова во 1908 става едно со турците влегува во османската федеративна партия како представник на бугарската секция, дават му имоти от османската империя от кои зема пари. Договаря се со гърците и я остава гъркоманията да се шири во Пиринска Македония, Серско, Петричко, Струмичко, с кое навредува много.
1912г. направо си е дел от бугарската армия и заедно со четите си усвоюва значни градове во источна македония за бугария. След 1912 си идва во Бугария пак занимава се со бизнес и политика. По време на комитлъка е доста често на приватни консултации со царот Фердинанд.
Он откажува да дигне востание во неговиот регион Серско кога Битолско и Одринско се дигат 1903г. Докато Гоце е жив е во перманентен судир со него.
Много говна е изсрал на Македония. Само че во комунистичка Бугария и Македония го промовираха до небето само и само, защтото бил со социалистички идеи. А най-големата идея во главата му е властта!

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Вто Сеп 20, 2016 8:10 pm

defo напиша:Четник, имај на ум, дека (барем од она што имам читано) и тоа ВМРО  0д 1903 до 1945, е поделено на многу фракции.....Што од увек е погубно за Македонците, Македонскиот синдром да се биде на некого слуга. Да Грците и Србите во 1913 направиле 'ршум низ Македонија..точно.  Целата приказна со оваа војна била ради мерењето на големини, нормално со помош на пријател, Србија, како што од увек била. Во целата приказна се замешува и Русија, колку и да сегашните наши власти сакаат да прикажат , Русија никогаш не ни била пријател, во втора Балканска страна ја помогнала  Србија во борбата за приграбување на Македонија кон себе.
Друго четник дел од Македонските борци, војводи низ својот животен пат, многу шетале лево десно.
Интересна е проскрибицијата на Чаулев од страна на социјалистичка Македонија, со оглед на тоа што тој човек од 1911 година станал член на раководството на ВМОРО.
Co Тодор Александров и Александар Протоѓеров потписиик е на Двкларацијата на ЦК на ВМРО од 29 април 1924 година во која се вели дека ако ослободувањето на Македонија зависи од меѓународната ситуација, единствена сила на која може да се потпре е СССР:
Македонија смета исклучиво на моралната поддршка на европските револуциоиерни и прогресивни струи, a најглавно на целосната моралка, материјална и политичка поддршка на СССР, која денес е единствена држава која се бори за ослободување на сите напатени народи, за вистинско самоопределување и федерирање и која во својата балканска политика не пројавува никакви империјалистички цели'.

Добрите односи на Чаулев со Александров и Протоѓеров не траеле долго, а како минувало времето тој еволуирал во ставовите кон слободата на Македонија, па, по Првата светска војна сметал дека таа може да се оствари под заштита на Друштвото на народите или под заштита на некоја од големите сили. Како алтернатива на ваквото решние, предлагал 'автономна Македонија како одделна единица во федерална Југославија'.

Во време кога доживува разочарување во поглед на политиката на Бугарија и тамошните политички партии кон Македонија, Чаулев напишал:
Се признава caмо онаа револуција која се потпира врз своите сили и се стреми да постигне целосна победа'.
Од тој период е и писмото до Протоѓеров во кое вели:
Ние треба да се ослободиме од сите бугарски партии, да работиме само за Македонија и со Македонци, инаку сите ќе не' осудуваат'.

Всушност, приказната за Чаулев е приказна за лутањето во однос на националното прашање присутно кај речиси секој македонски револуционер од почетокот на минатиот век.
На пример, пошироката наша јавност малку знае дека Ѓорче Петров во 1907 година се населил во Варна, каде според Тодор Александров ги изнајмил морските бањи и бил соптственик на своднички хотел, а подоцна бил чиновник во бугарското Министерство за внатрешни работи'.
Според нашите денешни стандарди, тој човек би требало да го ословуваме со некој синоним на зборот удбаш' (како што ги почестуваме сите кадри на југословенско-македонската комунистичка полиција), но сето тоа не ни пречи да го оценуваме неговото дело и од подруг агол, агол што е битен за Македонија.

Впрочем, токму Чаулев е потписник на Мајскиот манифест на ЦК на ВМРО од 6 мај 1924 година, еден извонредно вреден документ чиј почеток гласи:
Манифест до македонскиот народ, до организираното револуционерно население во Македонија и до македоиските револуционери.
Браќа Македонци!...'.
Потписник на овој Манифест, покрај Чаулев е и Протоѓеров, кој се потпишал и во името на Тодор Александров.
Последните двајца подоцна се откажале од потписите на Манифестот, но Чаулев останал верен на овој документ, а се смета дека токму тој потпис е причина што во декември 1924 година, Ванчо Михајлов испратил еден од своите терористи во Милано, пo што на 42 годишна возраст бил ликвидиран.

Како што потоа напишал Димитар Влахов,
'Чаулев беше убиен затоа што сакаше чесно да му служи на својот народ, затоа што сакаше македонската револуционерна организација да ги продолжи своите традиции.
Тој народ, кому Чаулев сакал чесно да му служи, денес не знае речиси ништо за него.
Ево малце за политичкото лутање на Петар Чаулев. И причините за неговата смрт.

Во Македонија треба дефинитвна ревизија на поновата историја, за рехабилитација на некои ликови и дирекна осуда на други ликови. Нормално поткрепна со докази.И увек ли требва да ползваш(користиш)?

За Георче шо е казано явно е лага. Георче е прекалено добар и скромен човек, кой си живее во сиромашия... невервам да е имал публичен дом во Варна.

Сега малко дълго требва да обяснявам за идеите, разцеплението и судирите во ВМОРО (след 1918г. ВМРО, штото одринска тракия е изклана от турците 1912... вече нема наше население во одринско затова го нема и О во името)

Разни идеи и отделни патишта за освобождението на Македония има уште преди создаването на ВМОРО.
Во началото се делата на еволюционист шо сметат дека не треба да има изобщо революционна организация со востания и войни, а треба да се работи само со църквата и училиштата да се борят со гъркоманията и така. Со времето да се отвоюват от османската империя повеке и повеке права и до моментот во кой без война Македония да получи автономия или свобода от Осм. империя.
Другите се революционери кой сметат дека треба да се создаде въоражена организация, коя да крене востание и вака да се освободи Македония со намеса на велика сила, както се освободени вака и Бугария, Гърция, Сърбия... со големо востание и намеса на велика сила.
Трети македонските емигранти во Бугария, кои заемат много постове во Бугарската влада сметат дека Македония ке се освободи от Бугарската армия. Кон 1900г. во Бугария 40% от държавната администрация на целата държава се македонци. 40% от офицерите во армията се македонци, 33% от поповете во бугарската църква се македонци, 2/3 от населението на София се македонци. Имат огромна тежина во животот и политиката на Бугария.
Тие три различни патишта сакат различни действия, актове, решения. Понекога са со заедни интереси, понекога со противни интереси.

Ескалацията, изостренето на судирите става после големите притисоци и намеси или на великите сили или след големи загуби на востания или войни. За да знаеш зашто некой си мени позицията и идеите односно Македония, требва да знаеш каков геополитички интерес има една или друга велика сила и каков план она предлага.
Затова след като е смазано илинденското востание се засилват желбите за самостойно от Бугария действие, защтото никоя велика сила не застава зад Бугария и зад востанието.
Особено е драмата на загубата на войните от 1913 и 1918г. кога Македония масово се коли и протерува населението, а се населват колонисти во Егейска и Вардарска Македония... там се случва масова етничка подмена коя я поддаржана от великите сили. После първата светска война само от великите сили СССР сака промена на границите во Европа и предлага на македонците веке македонската нация како идеология. Много луге виждат единствен спас за Македония во ова. Затова ги прифакят левите идеи.
Зад Гърция и Сърбия и шо правят во Македония седат Англия и Франция. Зад бугарскат позиция не седи никой - Бугария после 1918г. е рабзиена, изолирана, сиромашна во полуграгянска война сама против целиот свет, против сите велики сили и против сите соседи. Затова много луге во Македония во елита на македонското движение вижадт дека Бугария неможе да направи много и прифакят шо им предлага СССР и комунистите. Другите пък десните си остават со Бугария, има десни кои си сакат отделна Македония от Бугария.
Прашането е коя велика сила ке застане зад некоя идеа, като нема велика сила и доста луге си менат идеите, за да получат поддрашка... вака е! Особено после катастрофата от 1913г.

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Вто Сеп 20, 2016 8:25 pm

Не само Русия е намеша. Намешана е и Австроунгария шо го сака Солун и во 19 век и до началото на 20 век. Мегудругото е първата велик сила шо поддаржува отделна македонска нация во 19 век Wink

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Сре Сеп 21, 2016 11:53 am

Пак напамет си пишувал, а да докажеш со нешто дека Јане е тој што почна? Или ти е криво што вие сте го плакале а тој работел и се борел за независна Македонија?

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Чет Сеп 22, 2016 3:31 pm

nikos напиша:Пак напамет си пишувал, а да докажеш со нешто дека Јане е тој што почна? Или ти е криво што вие сте го плакале а тој работел и се борел за независна Македонија?

За първото си прав, затова не сакам веднага да отговарам, а първо да проверявам малите подробности. А големата картина е ваква.

Яне Сандански е един човек со много големи лични амбиции за власт. Истиот мегудругото е и Сарафов.
Значе Яне Санданска сака автономна Македония на коя он да е владетел. Яне сака ВМОРО на което он да е владетел. Яне сака отоманска Македония, на която он да е владетел - во 1908 со младотурците става представник на бугарската секция на отоманската федеративна партия. Яне се готви да я управлява и бугарска ако стане Македония. След 1912г., кога само пиринскиот дел става дел от Бугария пак он сака да го управлява влиза во политиката во икономиката со негови луге. Яне Сандански си управлява и како комита неговиот дел от Македония исто на негова глава. Ова е Яне само да е на връвот.
Истиот е Борис Сарафов, сака да управлява не само върховниот комитет, сака и внатрешниот комитет да биде под контрола на върховниот. Он сака цела Бугария да управлява и се меши во целата политика во София.

Овие луге со много силни лични амбиции и властолюбие навредуват на делото. Докато Гоце Делчев и Даме Груев са живи недозволяват овие судири помегу вакви луге да го разделят ВМОРО. Не случайно, когато Дамв Груев умира 1906г., веке на следващата година 1907 почват да сакат да се стрелат висши ръководители на македонското движение со своите групи помегу си. Да наметуват своите планове връз другите, да стрелат другите и я поставят организацията во война помегу си. За което сърби и гърци им помагат само и само да го отсклабят ВМОРО. Не е случайно дека Паница, кои стрела по ВМОРОвци после си живее след 1913г. во Сърбия и Гърция на нивна плата Wink

Уште тогава е оценено от повекето луге во ВМОРО и от историци улогата на Гоце Делчев и Даме Груев, како луге шо я укрепват и поддаржуват силна организацията и поставят Македония и народа на първо место. И луге како Яне сандански и Борис Сарафов, чийто лични амбиции я разделат отслабват и штетят много.

Яне сандански се величаеше и промовираше от комунистите и у нас и у вас само, заштото е со социалистички идеи. Со какво е по-велик или е дал на македонското дело Яне Сандански повеке от Васил Чекаларов или Апостол Войвода. А тие две имена повекето луге и во Бугария и во Р. Македония не са ги слушале. А за Яне повекето го знаят? Зашто е вака? Во Бугария на Яне Сандански има именуван по-голем град, отколкото на Гоце Делчев, зашто... заштото комунистите ги именуваха.
Как целот конгрес на ВМОРО решава да го крене Илинденското востание и во Серско и во Битолско и во Одринско. Битолско и Одринско се вдигат, ама Яне не вдига Серско???? Сите решават и прифакят от ВМОРО, ама Яне не го прави.
Оди се договара со младотурците, со Фердинанд, со гръчките митрополити сам, не се бори против гъркоманията во неговиот регион... Личният, приватният интерес за него е винаги по-голем.

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by defo Чет Сеп 22, 2016 7:37 pm

Оваа поделба, што ти ја кажуваш на Социјалисти(комунисти) и десничари, кај нас ја тресе овај историчаров што го набркавте Мицов....И еден „експерт“ Златев.

defo

Број на мислења : 2588
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Пет Сеп 23, 2016 4:05 pm

defo напиша:Оваа поделба, што ти ја кажуваш на Социјалисти(комунисти)  и десничари, кај нас ја тресе овај историчаров што го  набркавте Мицов....И еден „експерт“  Златев.

Ова поделба социалисти/комунисти особенно след Първата световна война е сосема реална, дури се радикализира до крайност во ВМРО по ова време. ВМРО е во Бугария почти целото след първата светска, цела Бугария е радикализирана на леви и десни. Тие се тепат, стрелат по улиците, прават атентати едни връздруги. Ова почти го нема во овой период во Вардарска и Егейска Македония. Затова е шок во Вардарска Македония след 1941г. по време на бугарското управление, когато бугарската влада най-брутално се однесува со комунистите. Во Бугария веке 20 години 0т 1918г. ова е станало "нормално". Дури веке во СФРЮ македонските комунисти како Ченто и другите откажуват да казнат луге кои не са комунисти, се против отнемането на имотите и земята на лугето шо са малко по-богати, како е по комунистичка идеология.... Просто Вардарска Македония по време мегу дветесветовни войни живее во рамката македонци и сръбски окупатор. Целата борба е против сръбската окупация и сърбизация. Затова за повекето е чудна ова борба мегу леви и десни по политички причини и не я разбират и са шокирани от стрелането и гоненето и уапсването мегу комунисти и антикомунисти.

Колкото до Мицов он не е наш, он е баш от вашите се декларира како етнички македонец. Ништо дека по татко е от влашко потекло, а по майка от бугарско от северна Бугария.... Еден от най-явните македонисти во Бугария по едно време....

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Саб Сеп 24, 2016 12:35 pm

A be tebe ti padnal totemot na glava. A ne se tepale za nezavisna Makedonija? Toa ve maci vas bugaristancite. Jane sakal nezavisna Makedonija a ne pod vlast na germanecot. Zatoa i Tito go mrazite. Sto ja napravi Makedonija nezavisna drzava.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Саб Сеп 24, 2016 12:47 pm

delmol напиша:A be tebe ti padnal totemot na glava. A ne se tepale za nezavisna Makedonija? Toa ve maci vas bugaristancite. Jane sakal nezavisna Makedonija a ne pod vlast na germanecot. Zatoa i Tito go mrazite. Sto ja napravi Makedonija nezavisna drzava.

Помегу се като се тепат ВМОРОвците за шо се тепат? Е за власт.... Останалете не сакале ли Македония? Еден Васил Чекаларов со шо е по-мал от Яне Сандански? Зашто него не го славите вака? А да заштото Яне е комунар... пък вие ДПМНЕвците ги мразите Very Happy
Вардарска Македония не е независина държава по Титово време, а е държава со столица Београд. Второ толко е независина, че македонските комунисти како Ченто, Брашнаров, Влахов се утепани по затворите и сменени со сърбомани како Колишевски (от 4 годишен пораснал во сръбски държавен дом штото е сирак), Видое Смилевски (дури неговори македонски език 1945г.) и т.н. Вардаска Македония е независина доколкото не навредува на сърбоманията и сърбизацията.

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Саб Сеп 24, 2016 12:52 pm

Tesko te povredil totemot pa si zaboravil da citas. Jane saka nezavisna Makedonija a ne pod bugaristanska vlast. Toa mu e najgolemiot grev sto mu go pripisuvate vie tataristancite. Ama za nas makedoncite toj e herojot. I prestani da lazes, Makedonija e drzava vo SFRJ isto kako i ostanatite rtepubliki. Placi kolku sakas, od vistinata ne se bega.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Саб Сеп 24, 2016 1:07 pm

Четник, ајде бе објасни кои се тие што се нареркуваат автономисти и што сакале и за што се бореле.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Саб Сеп 24, 2016 1:12 pm

nikos напиша:Четник, ајде бе објасни кои се тие што се нареркуваат автономисти и што сакале и за што се бореле.
Сакале автономна Македония во рамките на Османската империя!
Некой албанци се борат за независимо Косово, некой за велика Албания. Никой политик во Косово и преди 1998 и след ова не е казал официално дека сака приключване на Косово кон Албания. И Путин казва дека тие шо се бията во источна украйна не се бият за приключване кон Русия....

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Гостин Саб Сеп 24, 2016 1:14 pm

А Јане Сандански е меѓу нив, што веднаш ни кажува зошто ви пречи во вашата големобугарска политика и зошто треба да биде прогласен за негативец..

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Cetnik Саб Сеп 24, 2016 1:16 pm

delmol напиша:Tesko te povredil totemot pa si zaboravil da citas. Jane saka nezavisna Makedonija a ne pod bugaristanska vlast. Toa mu e najgolemiot grev sto mu go pripisuvate vie tataristancite. Ama za nas makedoncite toj e herojot. I prestani da lazes, Makedonija e drzava vo SFRJ isto kako i ostanatite rtepubliki. Placi kolku sakas, od vistinata ne se bega.

И Естония е "държава" во СССР со престолина Москва ама зашто твърдат дека се били окупирани до 1991г................ незнам? Той или он веке зеде и да се бугаризираш.... Зашто во Хърватия не твърдат дека са били слободна държава во СФРЮ па водиха война за независимост..... немога да ги разбера овие държави?

_________________
Безобразни сте во коските вие остатоците на бугарската буржоазија, наследниците на фашистичките окупатори во Македонија, бугарските сталинисти а посебно македонските врховисти и бугарофили

Cetnik

Број на мислења : 125
Join date : 2016-08-21

Вратете се на почетокот Go down

Охридско Дебарско востание Empty Re: Охридско Дебарско востание

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот