Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Бугарите се словени

Страна 2 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 6:57 pm

Фири напиша:Да да утнал сум jaс, ама маj ти си утнал 70 години србоманска пропаганда и глупостиSmile Русите ни измислиле нели дека беа тук нема и 5 години па се изпокаравме, а вас ве не измислиjа србите за 70 години владеанjе првите 25 години од кое били  ваков котек шо го немало и под турско ниту на 10%Smile

Пулевски, Лозарите, Мисирков СЕ ПРЕД СРБИТЕ .... МРО е ПРЕД СРБИТЕ ... А сите тие говорат за некакви МАКЕДОНЦИ ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 6:59 pm

Да бе не говореле па за тоа "прото" бугарските престолнини се зовеле забележи Плиска и ПреславSmile Како да се обjaсни нешто дека не постоело како некаков непостоечки протобугарски jaзик коj владеjачкиот народ го заборавил за нема и 150 години. Па тоа е се едно сеа во Северна америка да се збори на индиjанскиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:01 pm

Фири напиша:Како да се обjaсни нешто дека не постоело како некаков непостоечки протобугарски jaзик коj владеjачкиот народ го заборавил за нема и 150 години. Па тоа е се едно сеа во Северна америка да се збори на индиjанскиSmile

Па јас истото се прашувам ....

ВАШАТА ИСТОРИЈА вели дека во 893 година Симеон го вовел словенскиот јазик во државата и во црквата .... И ...???
Каде е протобугарскиот .... Каде е неговото влијание во словенскиот јазик во Бугарија ....???

Или историјата ве лаже ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:04 pm

Андреј напиша:

Пулевски, Лозарите, Мисирков СЕ ПРЕД СРБИТЕ .... МРО е ПРЕД СРБИТЕ ... А сите тие говорат за некакви МАКЕДОНЦИ ....
Па говорат како да не. После неуспехот да се припои кон матичната држава (само Македониja не успева да се ослободи од турска власт дури и частично), Мизиjа е целосно ослободена Тракиjа наполовина. Jaс не спорим дека тие сепаратистички идеи постоеле. Но тогаш биле во големо малцинство. Сега се во големо мнозинство. И што? Ако немало сепаратизам сега сите да живеевме во една голема словенска држава. Или ако го прошириме ова сите луги да живееме во единствена држава во целиот свет.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:07 pm

Андреј напиша:
ВАШАТА ИСТОРИЈА вели дека во 893 година Симеон го вовел словенскиот јазик во државата и во црквата .... И ...???
Каде е протобугарскиот .... Каде е неговото влијание во словенскиот јазик во Бугарија ....???

Или историјата ве лаже ....???
Абе пред да го воведе црковниот бил грчки државниот (jазикот на натписите и документите) исто бил грчки. Како се "воведува" jазик во 893-та година при 99.99% неписмени луге кои живеле 90% во села од по 40-50 куки? А кажи како си го претставуваш оваSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:08 pm

Фири напиша:
Андреј напиша:

Пулевски, Лозарите, Мисирков СЕ ПРЕД СРБИТЕ .... МРО е ПРЕД СРБИТЕ ... А сите тие говорат за некакви МАКЕДОНЦИ ....
Па говорат како да не. После неуспехот да се припои кон матичната држава (само Македониja не успева да се ослободи од турска власт дури и частично), Мизиjа е целосно ослободена Тракиjа наполовина. Jaс не спорим дека тие сепаратистички идеи постоеле. Но тогаш биле во големо малцинство. Сега се во големо мнозинство. И што? Ако немало сепаратизам сега сите да живеевме во една голема словенска држава. Или ако го прошириме ова сите луги да живееме во единствена држава во целиот свет.

Па како се создавале државите на Балканот .... Прво со појава на национализам и сепаратизам, па преку создавање на јазик и јазични норми и на крај се создавала државата ...

И покрај сите опструкции од труците, од бугарите, србите и грците , македонците сепак го изоделе овој пат ....

Зашто тогаш тресеш за некаква српска измислица ....???

Вас русите во измислиле СЛОВЕСНСКИ ИДЕНТИТЕТ ... Не можеле да измислат народ ... Измислиле идентитет а после се друго купиле ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:08 pm

Фири напиша:
Андреј напиша:
ВАШАТА ИСТОРИЈА вели дека во 893 година Симеон го вовел словенскиот јазик во државата и во црквата .... И ...???
Каде е протобугарскиот .... Каде е неговото влијание во словенскиот јазик во Бугарија ....???

Или историјата ве лаже ....???
Абе пред да го воведе црковниот бил грчки државниот (jазикот на натписите и документите) исто бил грчки. Како се "воведува" jазик во 893-та година при 99.99% неписмени луге кои живеле 90% во села од по 40-50 куки? А кажи како си го претставуваш оваSmile

Па ти знаеш ли што пишува во вашата историја ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:10 pm

Чекам да ми кажеш како Симеон го сменмил jазикот на неписмените селанци по селатаSmile Во 9 векSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:14 pm

Нели видиш дури во 21 век после масирана прво со котек а потоа и 40 години со медиуми и телевизиjа пропаганда на српскиот дури сега некои од вас зборуват на македонски. Како си го претставуваш Симеон пратил по еден словен во секое село да учи протобугарите на словенски под страв од смртна казнаSmile Па тоа е се едно Джордж Вашингтон да прател сиукси во сите американски градовиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:15 pm

Фири напиша:Чекам да ми кажеш како Симеон го сменмил jазикот на неписмените селанци по селатаSmile Во 9 векSmile

Јас да ти кажам ... Ти изгледа имаш проблем со разбирањето на македонскиот јазик ....

Јас тврдам дека тоа е лага во ВАШАТА ИСТОРИЈА ..... Ниту Симеон сменил јазик, ниту пак со тоа се асимилирани протобугарите ... Преславската школа е иста измислица ... Делата на Константиополската школа се претставени како Преславски ... И уште милијарда други измислици во вашата историја ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:16 pm

Нели видиш дури во 21 век после масирана прво со котек а потоа и 40 години со медиуми и телевизиjа пропаганда на српскиот дури сега некои од вас зборуват на македонски.

Како може со вакви глупости да живеете ...

СРБИТЕ НЕ ТЕПАЛЕ ДА СТАНЕМЕ МАКЕДОНЦИ ....

Ова само бугарин може да го каже ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:21 pm

Андреј напиша: а протобугарите НЕ ГОВОРЕЛЕ СЛОВЕНСКИ ... Никој до денес не објаснил како тоа протобугарите ГО ЗАБОРАВИЛЕ СВОЈОТ ЈАЗИК ... Нема ниту еден протобугарски збор во писанијата кои се декларираат како бугарски ....
Прото бугари тука никогаш немало. тука дошле Бугари, многу ,победиле 60 000 ромеjска воjска коjа населените пред нив раздробени словенски племинja не можеле ни да си помислат да го направат. Крстиле си престолнината Плиска, потоа Преслав, нема и 2 векови после тоа примиле христиjанството и словенската азбука. Време е да си jа научиш вистинската историjа на предците, а не србоманските вештачки глупостиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:23 pm

Фири напиша:
Андреј напиша: а протобугарите НЕ ГОВОРЕЛЕ СЛОВЕНСКИ ... Никој до денес не објаснил како тоа протобугарите ГО ЗАБОРАВИЛЕ СВОЈОТ ЈАЗИК ... Нема ниту еден протобугарски збор во писанијата кои се декларираат како бугарски ....
Прото бугари тука никогаш немало. тука дошле Бугари, многу ,победиле 60 000 ромеjска воjска коjа населените пред нив раздробени словенски племинja не можеле ни да си помислат да го направат. Крстиле си престолнината Плиска, потоа Преслав, нема и 2 векови после тоа примиле христиjанството и словенската азбука. Време е да си jа научиш вистинската историjа на предците, а не србоманските вештачки глупостиSmile

Абе ајде .... Срби ви ја пишувале историјата ... Не сум знаел ...
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:26 pm

Андреј напиша:
Нели видиш дури во 21 век после масирана прво со котек а потоа и 40 години со медиуми и телевизиjа пропаганда на српскиот дури сега некои од вас зборуват на македонски.

Како може со вакви глупости да живеете ...

СРБИТЕ НЕ ТЕПАЛЕ ДА СТАНЕМЕ МАКЕДОНЦИ ....

Ова само бугарин може да го каже ....
Они ви тепале да станете срби и да мрзите сичко бугарско. Потоа лесно се станува етнички македонец сепак тоа е регионално име и во Бугариjа има македонци, шопи, торлаци и уште сигурно етнографски групи ама само вие станавте етничка групаSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:27 pm

Фири напиша:
Андреј напиша:
Нели видиш дури во 21 век после масирана прво со котек а потоа и 40 години со медиуми и телевизиjа пропаганда на српскиот дури сега некои од вас зборуват на македонски.

Како може со вакви глупости да живеете ...

СРБИТЕ НЕ ТЕПАЛЕ ДА СТАНЕМЕ МАКЕДОНЦИ ....

Ова само бугарин може да го каже ....
Они ви тепале да станете срби и да мрзите сичко бугарско. Потоа лесно се станува етнички македонец сепак тоа е регионално име и во Бугариjа има македонци, шопи, торлаци и уште сигурно етнографски групи ама само вие станавте етничка групаSmile

И како од толку тепање станавме МАКЕДОНЦИ .... ??? Се разбудивме на 30 ноември и оп МАКЕДОНЦИ ....
Како се прави тоа ....???

Во Бугарија има ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ .... Дел се останати при присоединување на делови од Македонија кон Бугарија со Берлинскиот конгрес, дел се бежанци во неколку прилики после 1878 ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:30 pm

Да кажеш дека Преславската школа е измислица е се едно jас да кажам дека охридската е измислица. Симеон го сакал константинопол ама не го добил за да му биде там школата. Абе како ти ги рагjа главата вакви бисери? Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:31 pm

Фири напиша:Да кажеш дека Преславската школа е измислица е се едно jас да кажам дека охридската е измислица. Симеон го сакал константинопол ама не го добил за да му биде там школата. Абе како ти ги рагjа главата вакви бисери? Smile

Па од каде е Јоан Екзарх ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:39 pm

Андреј напиша:
И како од толку тепање станавме МАКЕДОНЦИ .... ??? Се разбудивме на 30 ноември и оп МАКЕДОНЦИ ....
Како се прави тоа ....???

Во Бугарија има ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ .... Дел се останати при присоединување на делови од Македонија кон Бугарија со Берлинскиот конгрес, дел се бежанци во неколку прилики после 1878 ....
Регионално сте македонци од 19 век, можеби втората половина. Како не можавте да се споите со Бугариjа и под српскиот терор до 1941-ва одроденоста од матичната земjа расте и сепак..Бугарите се сретнати како ослободители и воjната против нив не е национална туку партиjска комунистичка каква има и во Бугариjа со барем 10 пати повеке жртви со мокна српска подржака на дружето Темпо и се разбира под диригентската палка на дружето Тито.Но ако сакаш да го разбереш ,а ти не сакаш ке ти го кажам вака. Истата работа како со Украина. И там неколко векови има полска власт па завладените руси станале украинци демек ниту руси ниту полjаци. Каj вас оти сте многу помалку и во времето на масовните медиуми и пропагандата оваj процес се остварил за 70-тина години.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:40 pm

Фири напиша:Како не можавте да се споите со Бугариjа и под српскиот терор до 1941-ва одроденоста од матичната земjа расте и сепак..

Кога МАКЕДОНИЈА БИЛА БУГАРСКА ЗЕМЈА ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:52 pm

Оти мислиш на Бугарите не се дозволуваше слободен достап до македонски форуми дури после 20 години независна држава? Па вие 70 години бевте како во консерва, да со слобода да бите гастарбаjтери на Запад но бугарски медиуми и бугарски книги да има каj вас беше потрудно одколку слободен интернет во Северна Кореjа. Оти мисли беше вака ако имавте цврст идентитет и слично? Претпостави ние дури да сакавме да асимилирам например Црна Гора таму никоj немаше дури да се замара со тоа, штеше да го разбира како некаква глупава  шега, а каj вас дури сега некоj открито да има дури само симпатиjа кон Бугариjа и ке го дискредитират како предавникSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 7:55 pm

Андреј напиша:

Кога МАКЕДОНИЈА БИЛА БУГАРСКА ЗЕМЈА ....???
Па мислим од 9 век до 14 била со мали изклjучоци претежно во Бугарската држава. Потоа Вардарска Македониjа само неколку години во првата и втората светска воjна.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 7:58 pm

Фири напиша:
Андреј напиша:

Кога МАКЕДОНИЈА БИЛА БУГАРСКА ЗЕМЈА ....???
Па мислим од 9 век до 14 била со мали изклjучоци претежно во Бугарската држава. Потоа Вардарска Македониjа само неколку години во првата и втората светска воjна.

Ај ПОКАЖИ еден документ каде стои дека бугари влегле на територија на денешна Македонија ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Андреј on Пет Јан 23, 2015 8:00 pm

Фири напиша:Оти мислиш на Бугарите не се дозволуваше слободен достап до македонски форуми дури после 20 години независна држава? Па вие 70 години бевте како во консерва, да со слобода да бите гастарбаjтери на Запад но бугарски медиуми и бугарски книги да има каj вас беше потрудно одколку слободен интернет во Северна Кореjа. Оти мисли беше вака ако имавте цврст идентитет и слично? Претпостави ние дури да сакавме да асимилирам например Црна Гора таму никоj немаше дури да се замара со тоа, штеше да го разбира како некаква глупава  шега, а каj вас дури сега некоj открито да има дури само симпатиjа кон Бугариjа и ке го дискредитират како предавникSmile

Ти ова сериозен си ....???

Со југословенски пасош кој секој си го имаше дома и можеше КОГА САКА да оди каде сака, без виза без ништо ...

Во исто време во Бугарија паспортите ви беа во полиција и мораше молба да давате да ви се одобри пат во странство со дебело објаснување и еден член од фамилијата да ви остане во Бугарија ....

И ти говориш за слободи .... Ај порасни па врати се ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 8:35 pm

Андреј напиша:Се разбудивме на 30 ноември и оп МАКЕДОНЦИ ....
Како се прави тоа ....???

Во Бугарија има ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ .... Дел се останати при присоединување на делови од Македонија кон Бугарија со Берлинскиот конгрес, дел се бежанци во неколку прилики после 1878 ....
Има да, полно е ти кажувам при 2 000 000 луге со потекло од Македониja има неколку платеници на Скопje етнички би се пишувале шо сакаш за мизерни париSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Фири on Пет Јан 23, 2015 8:41 pm

Андреј напиша:

Ти ова сериозен си ....???

Со југословенски пасош кој секој си го имаше дома и можеше КОГА САКА да оди каде сака, без виза без ништо ...

Во исто време во Бугарија паспортите ви беа во полиција и мораше молба да давате да ви се одобри пат во странство со дебело објаснување и еден член од фамилијата да ви остане во Бугарија ....

И ти говориш за слободи .... Ај порасни па врати се ....
Е jас шо ти пишав? Со пасошот можеше да бидеш гастарбаjтер надвор но тоа не значело да има некаква слобода дома. Колку партиj имаше? Смееше ли некоj да зборува слободно? Зошто го бастисаа Ченто и илjадници други? Така да не бегаj и не мешаj слободата да бидеш гастarрбаjтер со политичка и етничка слобода. Всушност етничка слобода имаше, да бидиш циганин, албанец марсовец но не и бугарин. Па не е ли ти странно дека иминjата ни се исти, jазикот ни е многу сличен и имате 30 000 срби,а нема ни 30 бугари? На големина сме исто како србите ама каj вас немалоSmile Ете вака чисто логички не се ли си ни запрашал еднашSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугарите се словени - Page 2 Empty Re: Бугарите се словени

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 2 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот